Verandering van spijs doet eten gaat het oud Nederlandse gezegde. Als thuiskok is het noodzakelijk om te allen tijde een voorraadje kruiden en specerijen aan te houden om de eigen creaties van extra schwung te voorzien. Maar welke? Hier zijn de 10 benodigdheden die elke kok in huis moet hebben.
- Zwarte peperkorrels
Met deze klassieker kan het niet misgaan. Koop hele peperkorrels en maal ze in een molen, want het voorgemalen spul verliest veel sneller zijn smaak. Je kunt het zelfs de ster van de show maken met een met peper gekookte steak au poivre.
- Cayennepeper
Als je een beetje pit nodig hebt, is een snufje of twee cayennepeper een goede keuze. Het is uitstekend in veel verschillende soorten gerechten, van geroosterde wortelgroenten (een mix van wortelen, pastinaak en zoete aardappelen is onze favoriet!) tot maiskolf tot Franse uiensoep.
- Chilipoeder
Deze specerijenmix begint met cayennepeper, maar kan ook andere gedroogde pepers bevatten, samen met cacao, knoflook en ui. (Lees de etiketten voordat je het koopt, of maak je eigen mix met ons recept!) Het goede spul biedt complexe niveaus van warmte en een prachtige diepte van smaak.
- Kaneel
Dit belangrijke bakkruid kan zowel zoet als hartig zijn – kies je eigen avontuur! Kaneel is geweldig in alles, van klassieke kaneelbroodjes tot aan thee.
- Kruidnagel
Deze sterk ruikende specerij wordt vaak slechts in kleine hoeveelheden gebruikt, maar de zoete, warme smaak is onmiskenbaar. Van zelfgemaakte cranberry chutney in de winter tot barbecue rubs in de zomer, het is het hele jaar door een favoriet.
- Komijn
Van Mexico tot China, de wereld is dol op de hete, licht nootachtige smaak van komijn. Als je een gekookt gerecht maakt zoals deze kip tangine, neem dan even de tijd om de komijn te roosteren om de smaak te versterken voordat je het toevoegt aan de rest van je ingrediënten.
- Kerriepoeder
Net als de chilivariant is kerriepoeder een mengsel van andere specerijen, meestal koriander, kurkuma, komijn en fenegriek. Kijk uit naar de kenmerkende mosterdgele kleur om te weten dat je op het punt staat een hit te krijgen. (We houden vooral van de warme smaak die het brengt aan deze curry zoete aardappelsoep.
- Knoflookpoeder
Gemaakt van fijngemalen, gedehydrateerde knoflook, kan het in veel recepten in de plaats komen van verse knoflook. Het blijft graag lang op de plank liggen, wachtend op de volgende keer dat je knoflookbrood, soep of een braadstuk wilt maken. Het is ook een geweldige tijdsbespaarder in recepten zoals deze doordeweekse lasagne.
- Gemalen gember
Gemalen gember heeft een warme, kruidige smaak die vakantie koekjes schreeuwt. Ook een aanwinst voor kruiden rubs, tajines en marinades. Verse gember heeft een sterkere, scherpere smaak, maar de gemalen soort kan veel langer in je keuken blijven hangen.
- Vanille-extract
Vanille is allesbehalve “gewoon” en je hebt het nodig als je ook maar een beetje bakt. Van zelfgemaakt ijs tot chocoladekoekjes, je vindt er vanille in terug.
Onthoud, versheid telt!
Gedroogde specerijen en kruiden zijn lang houdbaar in vergelijking met verse, maar doe jezelf een plezier en vervang ze om de 12 maanden of zo voordat de smaak minder wordt. Ruik regelmatig aan de specerijen om er zeker van te zijn dat ze nog pittig zijn.
Als je specerijen koopt die je waarschijnlijk niet veel zult gebruiken, zoek dan naar kleine flesjes of potje zodat je niet zoveel verspilt als je ze vervangt.