Hoe kun je alcohol van drank berekenen?

Wanneer we alcoholhoudende dranken kopen in de winkel of slijterij, dan zijn deze voorzien van een bepaald percentage alcohol. Dit wordt verplicht vermeld op het etiket van de fles, zodat je exact weet hoeveel alcohol er in een bepaalde drank zit. Wanneer je zelf drank maakt, dan is dit natuurlijk een stuk lastiger. Toch zijn er verschillende manieren, waarop jij eenvoudig zelf het percentage alcohol is een bepaalde drank kunt berekenen. Het grote voordeel, wanneer jij kiest voor een starterspakket van Wortbrouwer, dit al voor je is gedaan. Je hoeft dan alleen nog maar de uitgelegde stappen te volgen en je uiteindelijke eindresultaat is een overheerlijk biertje met het alcoholpercentage zoals vooraf is beschreven. Wil je het nu zeker weten, dan kun je dat op deze manier zelf berekenen.

Het begin

Wil jij het alcoholpercentage berekenen van je bier, dan doe je dit door het vergister suiker te meten. Wanneer je namelijk begint met brouwen, dan zal het zogeheten wort nog niet zijn vergist. Door dit voor de vergisting te meten, weet je exact de hoeveelheid suiker welke hier in zit. Nadat je de wort hebt vergist, doe je exact hetzelfde nog een keer. Deze beide getallen trek je van elkaar af en op deze manier kun jij middels een speciale formule exact berekenen hoeveel alcohol er daadwerkelijk je in je zelf gebrouwen biertje zit. Voor het meten van het suikergehalte heb je een hydrometer nodig. Hiermee meet je als het ware de dichtheid van de vloeistof.

Vooraf meten

Het suikergehalte van de wort voordat het gaat vergisten, is belangrijk dit goed te meten. Zonder de informatie kun je immers niet bepalen wat het daadwerkelijke verschil is tussen voor het vergisten en erna. Het beste is om het wort te laten terugkoelen tot ongeveer een graad of 20. Vervolgens doe je een flinke hoeveelheid in een maatbeker en stop hier vervolgens ook de hydrometer in. Deze kun je vervolgens aflezen en het is dan belangrijk dat je dit getal direct noteert.

Naderhand

Na het vergisten doe je exact hetzelfde als dat je hierboven vooraf hebt gedaan. Wanneer dit is gelukt heb je inmiddels twee verschillende getallen. De één is van voor de vergisting en de andere is van erna. Deze getallen trek je vervolgens van elkaar af en dat vermenigvuldig je door 0,1222. Bij dit getal tel je vervolgens 0,3 op. Dit is uiteindelijk het alcoholpercentage wat in je bier zit.